Stort grattis till Gerd Kroon!
Text av Susan Svenman
Jag har träffat Gerd för att gratulera henne till utmärkelsen, där Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på Tranellska gymnasiet har utsett Länets bästa honung 2019. Vi i Västeråsortens Biodlarförening är nyfikna på vem Gerd är och hur hon har lyckats få fram den speciella honung som eleverna tyckte var bäst. Jag bjuder in till en träff via Teams för att göra träffen Covid-säker.
När jag frågar Gerd hur det kommer sig att hon blev intresserad av biodling så berättar hon, att när hon skulle gå i pension 2016, så sa hon till sina arbetskamrater att hon skulle bli biodlare. Hon fick en bok av dem i avskedsgåva om ”Biodynamisk biodling”. På Kulturnatten det året besökte de Fackbiblioteket i Västerås, där hon och hennes man Tord fick information om Biodling av föreningens medlemmar och de anmälde intresse för att gå en grundkurs.
Våren därpå gick Gerd och Tord en grundkurs i biodling via Västeråsortens biodlarförening. Samma år köpte de ett samhälle av Lennart Wernersson som blev starten på deras bigård. Bigården ligger utanför Surahammar invid sjön Glåpen. Där det finns ängar och skog men inga rapsfält i närheten, så det blir vanlig honung på sommaren och ljunghonung mot sensommaren.
I fjol kunde de invintra de 10 kupor som de utökat genom att bina har svärmat. De har bin av sorten Buckfast och använder sig av ramformatet lågnormal.
Motgångar som de råkat ut för är att samhällena dog efter första året och därefter har de bara förlorat något samhälle genom utsot.
De har upptäckt flera positiva ”bieffekter” av att de har tillfört biodlingen till området. Framförallt att de själva har blivit medvetna om att de kan påverka genom att så och plantera för att generera mer pollinerande insekter till området. De har idag mer frukt på träden och bär i närområden och i skog och mark. Talgoxarnas framfart framför kupan under vintern är ett litet gissel just nu men de försöker att mata dem med annat än bin.
Om de har funderingar när det gäller frågor om bin så har de fler att fråga. Tord är med i snickerigruppen på Tomaskyrkan och där finns det fler biodlare att få råd av. Lennart Wernersson och Lena Nilsson är också behjälpliga med kunskap.
Jag frågade om de är nyfikna på något speciellt att utveckla i den egna bigården så är det inget speciellt just nu men Tord producerar fler lådor så det kan nog bli fler bikupor tror Gerd.
Annars tycker de att det är kul att vara ledare för nybörjarkurser tillsammans med Lennart Wernersson och Christer Palmqvist där de planerar nya kurser inför våren. De kommer att köra teoridelen digitalt och praktiska/fysiska moment längre fram, när de kan vara ute i värmen och med avstånd.
Alla längtar vi sociala varelser på att få umgås igen. Har ni några önskningar på aktiviteter som vi skulle kunna göra i föreningen? Gerd ser fram emot att besöka andras bigårdar för att se och lära.
Gerd är förutom att vara ledare med i valberedningen i Västeråsortens biodlarförening och ombud i distriktet. Tord är revisor i Västeråsortens biodlarförening och i distriktet.
En sista fundering över hur du firat din utmärkelse och var kommer ditt fina diplom att sitta?
Gerd har berättat om utmärkelsen när hon säljer sin honung men honungen är slut och det är bra reklam. Men just 2019 års honung var en speciell blandning av sommarblommor och ljung. Den var inte så skarp i smaken som annan ljunghonung kan vara. -Så ja, den va speciell och god. Hon menar också att man inte kan leva på gamla meriter hur länge som helst. De siktar i stället på att få fler diplom.
Beträffande diplomet så ska det upp i slungrummet. Men hur många kommer att se det då, funderar jag? Vi kanske får möjlighet att besöka Glåpen och dess slungrum vid tillfälle?
Stort tack för att jag fick ställa frågor om den utmärkelse du fått och så önskar vi Dig/Er lycka till i fortsättningen.
Susan Svenman/ Honungskommitténs ordförande