Honungsbedömning – allmänt

Ordförande i lokala honungsbedömningskommittén:

Susan Svenman

e-mail: S.sb@live.se

 

När biodlarsäsongen börjar lugna ner sig, så är det dags för honungsbedömning för densom vill. En viss dag varje höst (sept/okt) äger honungsbedömning rum i Västerås biodlarförening. Håll ögonen öppna efter en nyhet som talar om när, var, hur årets honungsbedömning tar plats.

Varför ska man få sin honung bedömd, kanske du funderar? Är du nyfiken på vad andra tycker om din honung? Vill du få beställa etiketter med sigill av Svensk honung? Vill du få mer kunskap om livsmedelshantering och hygien?

Biodlarföreningarnas uppdrag och syfte är att ”Hjälpa alla biodlare att lära sig den honungsbedömningstradion som finns inom svensk biodling. Föra vidare erfarenheter om de vanliga smaker som honung i det lokala området bruka ha. Förse marknaden med lokala kvalitetsprodukter från svensk natur, med de specifika egenskaper som sådan honung innehåller. Beakta tillämplig lagstiftning och branschöverenskommelse. Värna om och lyfta fram vårt gemensamma varumärke, SBR:s etikett med slingan. Honung som har skickats iväg och burkats vid annan anläggning ska inte bedömas enligt detta reglemente.
– – –
I svensk honungstradition har det ingått att producera en kristalliserad honung med en jämn och slät kvalitet. Efterfrågan på honung med helt andra kvalitéer har dock ökat och därför finns möjligheten att även bedöma honung med andra egenskaper. Inte minst kan honungens egenskaper gällande smak, färg och konsistens variera mycket beroende på när under året och var i landet den har inhämtats. Av denna anledning är det viktigt att bedömningarna görs lokalt av biodlare som känner den lokala traditionen. Tillika är det viktigt att honungen som ska bedömas hanteras och paketeras lokalt, varsamt och småskaligt annars försvinner många av de speciella särarter som finns i honung.”