Honungsbedömningsregler

Regler för inlämning av honung:

Enligt honungsbedömningsreglementet

Vid behov av bedömning för etikettsbeställning under året

Sammankallande skickar förslag på datum och tid för bedömning till alla medlemmar i kommittén. Minst 3 medlemmar bedömer honungen och sammankallande skickar in bedömningen till SBR samt en kopia till biodlaren. Som skickat med ett frankerat kuvert.

För bedömning av årets bästa honung

I slutet av september/början av oktober uppmuntrar vi biodlarna i Västerås biodlarförening att lämna in ett honungsprov för bedömning genom ett medlemsbrev/registret. I mejlet berättar vi vilka som är med i kommittén och vad de ska tänkta på när de lämnar in en burk.

Vi förklarar hur processen går till med inlämning av burk (datum, tid och plats och kontakt), ifyllt bedömningskort och den obligatoriska bihusessynen samt ett frankerat kuvert med ifylld adress för återsändande av ifyllt kort, samt länk till SBR:s honungsreglemente.

I mejlet lägger vi till länk till filmen om honungsbedömningen, för att de själva ska kunna studera hur det går till.

Efter bedömningen i Västerås biodlarförening

När bedömningen är färdig så väljer medlemmarna ut 3 burkar som går vidare till uttagning av länets bästa honung.

Bedömning av länets bästa honung

Den kommittén består av ungdomar som går på restaurangskola i Västerås. De väljer ut den honungen som de bedömer som bästa honung utifrån reglementet.

De får sedan utse en honung som de kan använda i skolans matlagning eller bakning och gärna förklara olika användningsområden till olika honungssorter.

Vinnaren av länets bästa honung under året

Den biodlare som levererat länets bästa honung, får på distriktets årsmöte ta emot ett fint diplom samt den stora äran.

Vi gör en intervju med vinnaren om hens biodling som vi lägger upp på hemsidan/facebook.se

Honungskommitténs sammankallare Susan Svenman